Negatívny priestor, alebo “Prečo je tam tak veľa prázdneho miesta?”

V dnešnej dobe preplnenej informačným balastom musíme ako web / UI / UX dizajnéri prichádzať s riešeniami, ktoré dokážu zaujať a udržať užívateľovu pozornosť, či už ide o dizajn objednávkového procesu vo vašom e-shope, alebo o zdanlivo obyčajné browsovanie po vašom blogu, či prezentačnej web stránke.

Kvalitný web dizajn musí byť zrozumiteľný, čitateľný, ľahko pochopiteľný a v neposlednom rade musí návštevníkov chytiť za srdce.

Jednoduchosť a minimalizmus sú jedným zo základných piliérov na ktorých stojí (a padá) užívateľova pozornosť. Príliš veľa farieb, obrázkov, či rôznych tvarov môže vyvolať zmätok, preplnenosť, zložitosť a pocit nepohodlia, čo nakoniec vyústi v jeho odchod z vašich stránok.

Výborný spôsob, ako návštevníkom zabezpečiť kvalitnú užívateľskú skúsenosť (UX – user experience), je využiť negatívny priestor (ang. whitespace) na navrhovanie čistých, jednoduchých a elegantných dizajnov.

Používaním negatívneho priestoru sa dá zlepšiť čitateľnosť, celková prehľadnosť a v neposlednom rade je aj súčasťou filozofie “menej je viac”, ktorá sa vo web dizajne ukazuje ako najefektívnejší spôsob podávania informácií.

Je viacero spôsobov, ako vysvetliť, čo to ten negatívny priestor vlastne je. Môj najobľúbenejší pochádza z článku Marka Boultona: “Negatívny priestor je prázdny priestor”.

 

Čo je negatívny priestor?

Negatívny priestor je časť stránky, ktorá je ponechaná prázdna, s úmyslom vniesť do dizajnu eleganciu, prehľadnosť a vzdušnosť. Je to každé miesto, kde sa jednoducho nenachádza nič :) Z pohľadu web dizajnéra ide o priestor medzi prvkami grafiky, stĺpcami a riadkami layoutu, obrázkami, textami, atď, vytvárajúci štruktúru a prehľadnosť.

Zároveň je to estetický a sofistikovaný spôsob, ako organizovať texty, prvky grafiky či viesť užívateľa k dôležitému obsahu. Faktom je, že v jednoduchosti je krása a je kontraproduktívne vytvárať dizajny preplnené textami a prvkami grafiky, ak chceme návštevníkovi zdeliť jasné a zrozumiteľné posolstvo.

Asi najznámejším príkladom negatívneho priestoru, ktorý určite všetci poznáte, je domovská stránka Google-u. Nenachádza sa na nej skutočne nič, čo by rušilo vašu pozornosť od hlavného účelu stránky – vyhľadávania :)

 

User experience = svätý grál

Našou firemnou filozofiou je vytvárať pre klientov skvelé veci. Negatívny priestor používame pri dizajnovaní každého projektu. Veríme, že je jedným z fundamentálnych prvkov kvalitnej user experience, alebo ak chcete, užívateľskej skúsenosti. Práve tá je základom úspechu a živnou pôdou pre návštevníkov, či zákazníkov, ktorí sa k vám budú radi opakovane vracať.

Pri predstavovaní našich dizajnov bývame často konfrontovaní s otázkou, “Prečo je tam tak veľa voľného miesta?”.

Nuž, odpoveď sme sa vám pokúsili dať v tomto príspevku. Ak sme vás však predsa len nepresvedčili, skúste sa na to pozrieť očami návštevníka vašich stránok.

Chceli by čítať obsah webu stlačený na malej ploche, napísaný malým písmom, s riadkami nalepenými na sebe, alebo by ste taký web radšej zavreli a išli na inú stránku, kde je text primeranej veľkosti, s dobrým proporčným rozložením a štruktúrovaným obsahom?

Chceli by ste čítať extra dlhý text, plný rôznorodých, chaoticky podaných informácií, alebo radšej dočítate niečo, čo nie je síce príliš dlhé, no má hlava a pätu?

Áno priatelia, váš návštevník je citlivá ľudská bytosť, ktorá má svoje zvyky a potreby a najmä pomerne málo trpezlivosti, determinovanej nedostatkom času (je dokázané, že užívateľ sa rozhodne o svojom zotrvaní na stránke do 8 sekúnd). Neodplašte ho preto nesprávnymi rozhodnutiami, implementovanými do dizajnu vášho projektu a on sa vám za to nezištne odplatí opakovanými návštevami či pravidelným nakupovaním vo vašom e-shope :)

Michal Kamenický

Co-Founder & Creative Head @ fastForward studio