Dopytujte vytvorenie webu ako páni!

Celá story okolo dopytovania webu má v mnohých prípadoch veľmi podobný scenár. Často nám v mailboxoch zakotví email tohoto znenia:

“Dobrý deň,
máme záujem o tvorbu web stránky. Pôsobíme v oblasti autodopravy. Stránky budú obsahovať sekciu O nás, Služby, Referencie a Kontakty. Prosím o cenovú ponuku a odhad termínu dodania.

s pozdravom
Ing. Marcel Morčiak”

To je zároveň dôvod, prečo vznikol tento článok. Klient takýto dopyt rozošle v rámci svojho “minitendrovania” viacerým webdizajnovým štúdiám. Zarážajúce však je, že vysoké percento z nich pošle zakrátko obratom cenovú ponuku na “vytvorenie skvelého webu do štyroch dní za 299 € aj s vizitkami”. Bez potreby pýtať sa ďalšie podrobnosti o klientovom biznise a jeho zámeroch.

Keďže klient nedopytuje vytvorenie webu každý deň, mnohokrát ani nevie, že tento scenár nie je úplne s kostolným poriadkom. Môže sa stať, že dokonca ocení, že ho webdizajnér “neobťažuje zbytočnými” otázkami. Klientov totiž často vyťažuje ich vlastný biznis a tvorba webu sa ocitá na konci rebríčka priorít (minimálne časovo).

Ak vám na webe zvlášť nezáleží a budete spokojný s tým, že bude niekde “na internetoch” dva roky nerušene (často žiaľ doslova) visieť a potom ho prípadne dáte jemne “preleštiť” (ejkejej redizajnovať), môžete prestať čítať.

Pokiaľ si však, rovnako ako my, myslíte, že profesionálny web je premyslený nástroj, zasadený do vašej marketingovej stratégie, ktorého úlohou je prinášať vám osoh (predávať, informovať, skrátka prinášať želané konverzie, ktoré je možné merať a vyhodnocovať), čítajte ďalej.

Proces dopytovania webu totiž začína skôr, než začnete oslovovať webdizajnérov. Ešte predtým je potrebné premyslieť si pár zásadných otázok.

Hovorí sa “first things first”, takže začnime tým najdôležitejším:

  • Kto ste a čomu sa venujete? Kto sú (budú) vaši zákazníci – návštevníci stránok?
    Áno, toto ste nám už naznačili v dopyte, potrebujeme však podrobnejšie informácie pre bližšie pochopenie vašich zámerov a potrieb.
  • Čo vás motivuje k vytvoreniu/redizajnovaniu webu? Aké sú vaše očakávania?
    Malo by sa niečo zmeniť oproti súčasnému stavu (samozrejme k lepšiemu)? Skrátka, aký cieľ s novým webom sledujete? Predstavte nám vašu víziu happy endu :)
  • Vieme tieto pozitívne zmeny merať? Čo bude merítkom vášho úspechu?
    (napr. zvýšenie predaja o X%, nárast odoberateľov vášho “šťavnatého” newslettera o Y%…)
  • Aké bude miesto webu v rámci vašej marketingovej stratégie?
    S tým súvisí otázka, či máte v danej chvíli pripravenú nejakú marketingovú stratégiu. Ak nie, môžeme sa nad ňou spolu zamyslieť. Je totiž najvyšší čas. Web by mal do vašej stratégie jasným spôsobom zapadať.
  • Aké je vaše USP (unique selling proposition – unikátny predajný argument),
    teda ako by ste charakterizovali, v čom sa odlišujete vo vašej oblasti od svojej konkurencie (napr. “Naše hotdogy vyrábame z mäska z fajnových prasiatok, ktoré chodí každý pondelok masírovať thajská masérka a počúvajú pri tom Enyu”. Naopak, dobré USP nie je “Sme mladá dynamická firma a neustále napredujeme”, to je len “marketing speech”.). Vymyslieť vhodnú odpoveď na túto zapeklitú otázku nie je práve ľahká úloha. Ide o vymedzenie sa v rámci konkurencie. Pokiaľ je váš biznis jedinečný a máte minimálnu konkurenciu, tým ľahšia úloha.
  • Aký máte na web vyčlenený rozpočet?
    Máme skúsenosť, že na túto otázku klienti odpovedajú len neradi, odpovedi sa všemožne vyhýbajú, prípadne nahodia kvalitný “poker face”. Ak je váš rozpočet vyšší, môžete si dovoliť najať kvalitnejšiu webdizajnérsku firmu a aj výsledok bude mať vyššiu hodnotu (obsah webu, dizajn, technológia, užívateľské testovanie, …). Aj s menším rozpočtom je možné vytvoriť kvalitný web, ale nie je dôvod chodiť okolo horúcej kaše. Je zbytočné oslovovať s budgetom 500 € agentúru, ktorá robí len riešenia na mieru od 20 000 €.
  • Máte vyčlenený rozpočet na marketingové aktivity, ktoré budú prinášať návštevnosť webu?
    Vyvíjate v súčasnosti nejaké marketingové aktivity (ak sa jedná o redizajn existujúceho webu)? Web sám o sebe nie je spásonosný, nedokáže variť z vody. Potrebujeme naň dostať návštevníkov – vašich zákazníkov a na ich získavanie musíme mať pripravenú stratégiu (organické vyhľadávanie v Google, pay-per-click reklamy, sociálne siete, PR články a pod.).
  • Je vaša značka už zabehnutá, alebo spolu s webom budujete novú značku?
    Má vaša spoločnosť vizuálne stvárnenie značky (logo, prvky firemnej identity)? Dôležitosť značky mnoho klientov často podceňuje a devalvuje. V dnešnej dobe pretlaku informácií a silnej konkurencie je však práve silná a jedinečná značka tým, čo vás dokáže odlíšiť v mori bezpohlavnej konkurencie. Dôležitosť úzkeho prepojenia značky vyvolávajúcej emócie s webom je teda zjavná.
  • Kedy by mal byť web hotový a spustený?
    Áno, vačšinou sa na označenie deadline-u používa termín “ASAP”. Tu treba mať realistické očakávania. Váš webdizajnér by vás mal informovať o tom, aké termíny sú vzhľadom na náročnosť vášho projektu reálne. Pokiaľ čas naozaj “horí” (napr. ak ste včera oznámili svoju kandidatúru na prezidenta), je možné najskôr zvoliť aspoň provizórne riešenia (napr. stručná singlepage) a následne pracovať na plnohodnotnom riešení.

Máme skúsenosť, že klienti sa pri týchto otázkach niekedy jemne orosia, až zapotia. Častokrát ich totiž práve tieto otázky podnietia k dôkladnému zamysleniu sa nad svojim biznisom, najmä nad ich firemnou stratégiou.

Ďalej môžeme prejsť k menej namáhavým, ale nemenej dôležitým otázkam:

  • Máte premyslenú štruktúru a obsah webu?
    Toto závisí od špecifík vášho biznisu. Webdizajnér musí mať dostatok východzích informácií, ktoré následne roztriedi, prehodnotí a navrhne vhodnú štruktúru/architektúru webu.
  • Máte k dispozícii kvalitný obsah webu?
    (texty pripravené pre web, obrázky, fotografie na mieru, video, rôzne tabuľky a grafy…) Kvalitný obsah je dôležitý pre užívateľa a nemenej pre vyhľadávače. Od klienta sa neočakáva, že bude profesionálnym webovým copywriterom (profík, ktorý píše texty pre web), fotografom, či video producentom. Budeme však potrebovať dostatok informácií o vašom biznise, aby sme s vašou asistenciou mohli tieto podklady vytvoriť.
  • Bude súčasťou vášho webu nejaká špecifická funkcionalita?
    (napríklad špeciálna kalkulačka na vypočítavanie cenových ponúk, Vilo Rozboril vyskakujúci zboku po odoslaní formulára, …)
  • Kto je vaša konkurencia?
    Vášho webdizajnéra budú určite zaujímať web stránky vašich konkurenčných firiem. Môže sa niečím inšpirovať, alebo naopak, vyhnúť sa chybám, ktoré na webe vaši konkurenti robia.
  • Weby, ktoré sa vám páčia, nepáčia?
    Môžeme sa tak naladiť na “rovnakú vlnovú dĺžku”. To však neznamená, že sa dobrý webdizajnér bude riadiť výlučne vašim vkusom. Napríklad, ak použije oranžovú farbu, nie je to preto, že sa vám chce votrieť do priazne, lebo vie, že sa vám oranžová páči, ale preto, že je to pre projekt vhodné z hľadiska psychológie farieb a cieľov (alebo to vyžaduje váš dizajn manuál, …), ktoré web sleduje.
  • Zdroje návštevnosti ?
    Odkiaľ sa potenciálny klient dostane na vaše stránky? Tento bod súvisí s otázkou o marketingových aktivitách, ktorým sa venujeme vyššie.
  • Využívate v súčasnosti nejaký analytický nástroj na sledovanie návštevnosti?
    Najčastejšie to je Google Analytics. Tento nástroj nám môže (ak je dobre nakonfigurovaný) poskytnúť už v úvodnej fáze odpovede na rôzne zásadné otázky, čím sa vyhneme domnienkam (napr. ak máte preukázateľne vysokú návštevnosť z mobilných zariadení, je jasné, že je potrebné riešiť responzívny web, ktorý sa bude fajnovo zobrazovať na všetkých mobilných zariadeniach a návštevníci vašich stránok vás budú za to ľúbiť.).
  • Aké služby si želáte využiť v rámci full servisu okolo vytvorenia webu?
    (zakúpenie domény, webhosting na mieru, vytvorenie emailov, marketingový mix, … Netrápte sa, ak neviete, čo je to “webhosting”. Dobrý webdizajnér vám poradí a vyriešite spolu aj tieto technické rébusy.)

Ak ste sa dostali až sem, máte náš rešpekt

Je to dôkazom toho, že úspech vášho webu vám nie je ľahostajný. Popravde, neočakávame, že nám teraz na základe uvedeného dodáte niekoľkostranové zadanie k vytvoreniu vášho nového webu viazané v pravej koži. Ak si s niektorými otázkami neviete rady, nevadí. Sme tu, aby sme vám poradili a previedli vás celým procesom tvorby úspešného webu.
Príťažlivý a premyslený web, ktorý zafunguje v náročnom digitálnom svete, môže mať malý podnikateľ, aj veľká korporácia.

Dajme reč o vašom novom webe

Miloslav Greguš

Co-Founder & Creative Head @ fastForward studio