Váš e-shop nie je IKEA

Viete, čo je to “IKEA efekt”? Nábytkový reťazec, preslávený mäsovými guľôčkami a nutnosťou zložiť si na pohovore do zamestnania vlastnú stoličku, nemá len premakanú logistiku, ale vyzná sa trošku aj v psychológii. Ak si totiž sami “zošróbujete” napríklad konferenčný stolík, či posteľ, údajne máte potom k tejto veci bližší vzťah, viac si ju vážite. Niečo na tom bude.

Nasleduje premostenie k internetovým obchodom a zároveň pichnutie do osieho hniezda. Ide totiž o kontroverznú tému tzv. vyklikávačiek. Veľa spoločností, ponúkajúcich eshop systémy nielen, že dovolí svojim klientom (majiteľom eshopov) vyskladať si vlastný eshop systémom drag & drop, ale považujú to dokonca za hlavný benefit svojej ponuky. Dávajú svojim zákazníkom slobodu, voľnosť a zábavku.

Otázkou je – je to správne? Ak si poskladáte stolík a urobíte chybu (čo sa, ak pozorne čítate návod, s najväčšou pravdepodobnosťou ani nestane), najhoršie, čo sa vám môže prihodiť je, že stolík bude “krívať” a možno sa vám rozsypú čipsy a vyleje pivo počas piatkovej párty u vás doma. Škoda bude zanedbateľná. Ak si však nie úplne správne vyskladáte eshop, nestane sa nič. A to je dosť zlé. Malo by sa totiž toho stať veľa. Napríklad, že budete mať strašne veľa návštev, strašne málo “opustených košíkov” a mega veľa konverzí a objednávok. Váš biznis bude rásť a kúpite si Maserati. Preto si predsa eshop zakladáte. Nie preto, aby ste sa “pohrali” systémom pokus-omyl a možno sa “vyfailovali” a znechutili a následne to zabalili.

Na to, aby ste vedeli navrhnúť dobrý a hlavne fungujúci eshop totiž potrebujete pomerne veľa vedomostí. Konkrétne z oblastí ako je web dizajn (teraz nemám na mysli dizajn v jeho subjektívnej podobe), užívateľské rozhrania (tzv. UX a UI) a usability, webová psychológia, percepcia, moderný online marketing a podobne… Netvrdím, že sa to nemôžete pri troške snahy a chuti (veľa) študovať naučiť. Prečítate niekoľko múdrych knižiek ako sú napíklad tieto,

E-shop nie je IKEA

naštudujete si množstvo blogov a výskumov v oblasti e-commerce, prípadne sa príhlásite do nejakého online kurzu a zamakáte na sebe.

Alebo sa budete radšej venovať tomu, čo viete najlepšie a čo vás baví najviac – vášmu biznisu. Pohráte sa pri inej príležitosti. Napríklad s tým stolíkom. Samozrejme, čím viac si toho naštudujete, tým lepšie pre vás.

Práve finišujeme vývoj vlastného, šikovnými slovenskými ručičkami “nakódeného” eshop systému, ktorému sme dali meno Sweetcart. Rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou, o ktorej si máme dôvody myslieť, že je správna. Sweetcart preto neposúva zodpovednosť za dizajn a UX na majiteľa eshopu – laika, ako to robia rôzne vyklikávacie systémy, pretože ide o prácu pre profesionálov ako sme my. A robíme ju radi.

Viac o e-shop systéme Sweetcart sa môžete dozvedieť na našich stránkach.

 

Miloslav Greguš

Co-Founder & Creative Head @ fastForward studio