Kto vlastne robí tie weby?

IT-čkari, programátori, grafik, ľudia okolo počítačov, kolegynin manžel, bývalý spolužiak, internety… Často sa stáva, že klienti v tom nemajú úplne jasno.

Je to pochopiteľné, každý je expertom v rámci svojej vlastnej profesie. Navyše, web a web design je aktuálne už medziodborovou a pomerne zložitou oblasťou. Kto sa v tom má teda vyznať? A kto vlastne robí tie weby, koho mám zavolať?

Naozaj dobrý webdizajn stojí na troch pilieroch: biznis, technológia a dizajn. Priplietli sa sem ešte aj dizajn interakcií, marketing a branding… Aby toto zvládol jeden človek, muselo by ísť o naozaj výnimočného jedinca, univerzálneho vojaka. Ak takého nájdete, je čas zložiť pred ním pomyselný klobúk (ak ste hipster, tak reálny klobúk), je to PÁN.

Vačšinou však na náročnejších weboch zvykne pracovať kolektív špecialistov (tzv. skillerov – budeme ich tak označovať, lebo je to viac cool). Konkrétne by to mohli byť v základnej zostave títo:

UX dizajnér

Alebo “User eXperience” dizajnér – jeho chlebíkom je užívateľská skúsenosť, teda to, ako s vami web interaguje, komunikuje. Možeme to pokojne brať ako rozhovor medzi vami a webom. Všetko by malo ísť hladko a intuitívne, asi ako na vydarenom rande a nie na nevydarenom, “lost in translation” a podobne…

UI dizajnér/grafický dizajnér

Áno správne – User Interface dizajnér má na svedomí grafický dizajn webu. Teda to, čo je na prvý pohľad vidieť. A často je to práve iba jeho práca, ktorú klienti hodnotia jednoduchým “áno/nie”. Pritom tento týpek musí okrem princípov dizajnu poznať aj tajomstvá práce a čiastočne aj skills jeho kolegov, napríklad UX dizajnéra, frontend dizajnéra alebo programátora. Je to práve výstup od UX dizajnéra, ktorému dáva “tvár”, grafickú podobu.

Frontend developer

Musí si tykať s HTML5, CSS3 a javascriptom. Jeho misiou je nakódovať frontend webu (teda opäť to, čo je vidno zo strany návštevníka webu), inak povedané naprogramovať a rozhýbať grafický dizajn. Často pritom zvádza boj s veternými mlynmi… ehm staršími verziami prehliadačov. Hejtuje najmä Internet Explorer. S príchodom responzívneho webu má, samozrejme, viac práce. Ale to aj ostatní členovia tímu.

Programátor

Programuje funkcionalitu, to jest to, čo na prvý pohľad nevidno. Ulietava si na zdrojových kódoch a úzko spolupracuje so zvyškom ansáblu. Ak weby delíme na webové prezentácie (weby, ktoré niečo prezentujú, napr. firemný brand, produkt…) a webové aplikácie (weby, ktoré niečo robia, ich súčasťou je nejaká funkcionalita), tak pri návrhu aplikácií sa dostáva viac do centra diania, spolu s UX dizajnérom, pretože tu ide najmä o aplikačnú logiku (programátor) a používateľské rozhranie (UX dizajnér) a až následne o dizajn.

Copywriter

Jeho úloha býva často podceňovaná. Texty na web si totiž dokáže napísať predsa každý sám. Nie je to nič zložité, takže tohto by som vynechal. Díky.
Avšak práve tento týpek má zmáknuté “catchy” nadpisy, pútavé a vhodne dlhé texty, odstavce, nápisy tlačidiel… celkovo, má pod palcom váš “content”. Pritom práve “great content” je jedným z hlavných trendov súčasného webdizajnu. Spolu s (ideálne autentickými) fotografiami a videom pre váš skvelý web sa ho teda určite neoplatí podceňovať.

SEO a PPC konzultant

Stará sa o to, aby váš web okupoval popredné pozície vo vyhľadávačoch. Úzko pri tom kooperuje s copywriterom a programátorom. Posvieti si na webové texty, má pod palcom on-page aj off-page optimalizáciu. S kľúčovými slovami to vie ako Christiano Ronaldo s krásnymi ženami. Vytvára, nastavuje a spravuje PPC kampane, navrhuje kombinácie vhodných riešení… Je to skrátka multitalentovaný čávo.

Projektový menežéris

Je to hádam jediný človek z vymenovaných, ktorého úloha vám je približne jasná, pretože sa v názve jeho pozície nenachádza žiadne X, UX, ani iné špektakulérne znaky. Áno, manažuje celý projekt, jeho hlava absorbuje všetku komunikáciu na linke klient-agentúra. Zmanažovať dialnicu Bratislava-Košice je oproti tomu hračka. Dokáže naraz telefonovať, mailovať a piť hektolitre kávy. Vďaka nemu všetko “fachčí” ako má.

Server admin

Rozumie pekelným strojom nazývaným aj servery a tie ho poslúchajú na slovo ako policajný vlčiak svojho psovoda. To on má pod palcom všetky dáta vášho webu, on presne vie, koľko miesta a aké parametre servera váš web potrebuje. Svojím orlím zrakom sleduje traffic na vašich stránkach, ich dostupnosť 24/7 a do toho zabezpečuje zálohovanie webu – veď viete, keby niečo… Maká na tom, aby vaše emaily vždy dorazili tam, kam majú a udatne bojuje so spamom všetkého druhu.

Zloženie a kompetencie členov tohto hviezdneho tímu sa môžu v závislosti od náročnosti jednotlivých webových projektov meniť a prelínať, rovnako naň má vplyv aj work-flow danej digitálnej agentúry. Mojím cieľom nebolo vymenovať všetky variácie a permutácie, ktoré by mohli nastať. Skôr som chcel prívetivou formou ozrejmiť, kto všetko by mal stáť za skvelým webom. Nie je to totiž len one man show.

Miloslav Greguš

Co-Founder & Creative Head @ fastForward studio